Gullboken 2019

Vinnere av Gullboken 2019   Årets markeds- eller formidlingstiltak – Groruddalen litteraturfestival! Denne prisen skal gå til en kampanje, formidlingstiltak eller annen form for publikumsrettet tiltak, som har bidratt til å spre og å øke entusiasmen og interessen rundt boka. Og det har årets prisvinner, som viser at det ennå er områder som ikke er […]

Vinnere av Gullboken 2019

 

Årets markeds- eller formidlingstiltak – Groruddalen litteraturfestival!

Denne prisen skal gå til en kampanje, formidlingstiltak eller annen form for publikumsrettet tiltak, som har bidratt til å spre og å øke entusiasmen og interessen rundt boka. Og det har årets prisvinner, som viser at det ennå er områder som ikke er inntatt fullt og helt.
Årets prisvinner har maktet å tette et hull, og samtidig latt publikum få et blikk på livet, byen og samfunnet fra flere vinkler – gjennom ulike former for tekster – enten det er gjennom hiphop, humor eller oppvekstskildringer.
Norge har mer enn nok litteraturfestivaler, er det noen som hevder. De tar selvsagt feil. Men i Oslo er det i hvert fall mer enn nok som skjer? Feil igjen. I sentrum er det mye som foregår på litteraturfronten, men hovedstaden er mer enn Litteraturhuset, forlagshusene og kvartalene i bykjernen.
Gjennom fem dager og tredve programposter i september gjorde Deichman Stovner, Nordtvet, Bjerke og Furuset bibliotek og aktivitetshus et gedigent felles løft. Målet: Å få folk til å oppdage nye deler av sitt nærområde, nye bokoaser og nye betraktninger gjennom litteraturen.
Årets prisvinner er – som dere for lengst har skjønt – Groruddalen litteraturfestival!

 

Årets bokhandlere og bokhandel – Sagene Bokhandel!

Årets vinner er en favoritt i sitt nærmiljø. Den har markert seg i bydelen sin som et sted hvor nye kunder sjarmeres av de ansattes engasjement og upretensiøse stil, mens kjenninger kommer igjen og igjen på grunn av god service, et håndplukket sortiment og kunnskap om bøkene. Bøkene dekker lokalet fra gulv til tak, det finnes noe for enhver leser hos vår vinner. Årets bokhandel er blant de få frie bokhandlene i landet, og fremstår som en sterk, uavhengig, kompetent institusjon for språk- og leseglede- noe den har vært siden 1936. De nye eierne av bokhandelen har imidlertid løftet den til nye høyder. De har jobbet tett med bydelen og det lokale næringslivet, og samler naboene rundt med tilstelninger for små og store – som litteraturfestival, forfattertreff, egne skrivekurs, barnebokfest, fortellerstunder, tegnekonkurranser, sjakkdager, og quiz. Det er veldig tydelig på kundenes lojalitet og tilbakemeldinger at bokhandelen er en viktig aktør på Sagene og at deres engasjement for litteratur smitter, og at de sprer genuin leseglede. Årets bokhandel er Sagene Bokhandel, drevet av Espen og Angelique!

 

Årets redaktør – Espen Holtestaul!

Redaktøren er en sentral spiller i å gjøre bøker så gode som mulig. Årets redaktør er intet unntak. Ved sitt standhaftige arbeid gjennom en årrekke har årets redaktør hjulpet fram utallige gode bøker og forfatterskap.

Men ikke nok med det. Årets redaktør har også bidratt sterkt til å heve statusen til en hel sjanger. Uten denne redaktøren hadde ikke den moderne, kunstneriske norske tegneserien vært på det høye nivået den befinner seg i dag. Redaktøren har sørget for en oppblomstring av det alternative tegneseriemiljøet i Norge og har hjulpet fram verk av storheter som Steffen Kverneland, Pushwagner, Lars Fiske, Anna Fiske, Mette Hellesnes, Christopher Nielsen og mange, mange flere. Redaktøren har vært essensiell i å bygge opp nye norske tegneserieskapere. Gjennom sitt uavhengige forlag No Comprendo Press har denne ildsjelen gjennom 27 år satt sterke spor og satset kompromissløst på kvalitet. Både som redaktør og forlegger har han stått bak mange unike og prisvinnende prosjekter og bøker.

Prisen for årets redaktør går til Espen Holtestaul! Vi gratulerer!

 

Årets Gullegg – Liv Gulbrandsen!

Alle her i dag er opptatt av god litteratur. Og alle her er opptatt av at de gode bøkene skal nå fram til leserne. Dette skjer ikke av seg selv. Bøkene må formidles. Årets Gullegg-mottaker er ikke bare lidenskapelig opptatt av lesing, men også en fornyer av formidlingssjangeren.

Årets Gullegg-vinner har spilt en aktiv og allsidig rolle som en innovatør innen litteraturformidling i en årrekke. Vinneren er genuint opptatt av at litteraturen skal være demokratisk, og henvender seg til både store og små lesere. Hun har også en unik formidlingsevne, er original, annerledes og nyskapende, ivaretar den muntlige fortellertradisjonen og har evnen til å få alle som lytter til å hyle av latter samtidig som et stort alvor formidles. Hun er uredd og uærbødig. Tidligere har hun blant annet ledet organisasjonen Leser søker bok – nå er hun prosjektleder for Bokåret 2019, for å få hele Norge til å lese. Med sitt feministiske blikk og sine halsbrekkende gjenfortellinger har hun med sitt one woman show gått løs på internasjonale storheter som Karl Ove Knausgård og Jo Nesbø til utsolgt hovedscene på selveste Nationaltheatret.
Henda i været, lang applaus: Årets gulleggvinner er Liv Gulbrandsen!

 

Nominerte til Gullboken 2019

 

Årets bokhandel

Malin Adriaensen, Norli Pyramiden

Malin Adriaensen, også kjent som @readygoread på Instagram, brenner virkelig for jobben sin. Malin er butikksjef på Norli Pyramiden, og skaper mye aktivitet i butikken og i sosiale medier. Gjennom hennes egen Instagram-konto @readygoread formidler hun bøker, primært rettet mot unge mennesker, og sprer virkelig leseglede. Hennes engasjement rundt bøker i alle sjangre, og hennes måte å formidle litteratur på er gull verdt. Malin er kroneksempelet på en bokhandler som elsker bøker, og som brenner for faget sitt.

 

Boksalongen

Boksalongen er Litteraturhuset i Bergens bokhandel, og er Bergens eneste uavhengige bokhandel. Boksalongen tilbyr et både kresent og generøst utvalg bøker og tidsskrifter, fra norske forlag og nordiske småforlag, i tillegg til oversettelser av sentrale norske forfatterskap til de store europeiske språkene, noe de mange turistene som besøker Litteraturhuset vet å sette pris på. Boksalongen fungerer også som et møtested for litteraturinteresserte, og de ansatte driver med engasjert formidling både i butikk og i sosiale medier.

 

Sagene bokhandel

Espen og Angelique overtok Sagene i fjor, og har gjort butikken til en av de fineste bokhandlene i byen! De drar i stand arrangementer for små og store, inviterer til sjakkdager, skrivekurs og quiz. Det er veldig tydelig at deres engasjement for litteratur smitter, og at de sprer genuin leseglede. Espen og Angelique viser et stort mot når de satser på bøker, som ikke er en sikker industri om dagen. Likevel yrer det av liv der oppe, og det er mange, trofaste kunder og fans som heier på dem!

 

 

Årets markeds- og formidlingstiltak

En slags bokklubb

I noen år har Siri Vilberg drevet bokklubben «En slags bokklubb» på Facebook og Instagram. En uformell og engasjerende bokklubb der det leses alt fra ny litteratur til kultbøker og klassikere. Bokklubben har i skrivende stund hele 655 medlemmer på Facebook og følges av over 850 bokinteresserte på Instagram. Det velges en bok for måneden, medlemmene skaffer dem selv, og Siri lager videoer underveis og stiller diskusjonsspørsmål som gjør at de lave skuldrene og løse rammene får struktur. Alle leser ikke alle bøkene, men de fleste leser noen. Flere av medlemmene gir uttrykk for at de blir utfordret eller får lest noe de ikke ville plukket opp til vanlig, noe som er veldig positivt for den norske leserskaren.

 

Groruddalen litteraturfestival

I fjor fikk Oslos østlige dal for første gang sin egen litteraturfestival, “Grolitt”. Festivalen strakk seg over fem dager i september 2018, og det rådet litterær feststemning og unntakstilstand på Deichmans biblioteker i bydelene som omfatter Groruddalen: Alna, Stovner, Grorud og Bjerke. Dette er de samme bydelene som ofte ligger på topp i statistikken over levekårsutfordringer, men nå var det litteratur- og kulturopplevelser som trakk oppmerksomheten til disse områdene.

Grolitt hadde først og fremst til hensikt å skape gode kulturelle og litterære opplevelser til de som bor utenfor Oslo sentrum. Med et omfattende og populært program må litteraturfestivalen kunne sies å være en stor suksess!

 

Min metode

For to år siden begynte NFFO samtaleserien «Min metode» i de ulike lokallagene til Norsk faglitterær forfatter – og oversetterforening. Det ble avholdt ti arrangement der noen av landets beste sakprosaforfattere samtalte om sin skrivemetode. Resultatet ble et prosjekt der forskjellige sjangere innen sakprosaen ble diskutert med en ordstyrer som kjente bøkene godt. I serien samtalte blant annet Åsne Seierstad med Cathrine Sandnes, Toril Moi med Tore Rem, Agnes Ravatn med Marte Michelet og Espen Søbye med Dag Solstad. Samtalene ble nedskrevet og ble til boken Min metode. Særs interessant for alle som jobber med, eller skriver sakprosa og minst like interessant for den allmenne leser av sakprosaen.

 

Årets redaktør

Espen Holtestaul, No Comprendo Press

Ved sitt standhaftige arbeid gjennom en årrekke har Espen Holtestaul hjulpet fram mange gode bøker og forfatterskap, og som redaktør og som utgiver har denne redaktøren bidratt sterkt til å heve statusen til en hel sjanger. Espen har hjulpet fram bøker av storheter som Steffen Kverneland, Pushwagner, Lars Fiske, Anna Fiske, Mette Hellesnes, Christopher Nielsen og mange, mange flere. Gjennom sitt uavhengige forlag No Comprendo Press har redaktøren gjennom 27 år satt sterke spor og satset på kvalitet.

 

Pia Larsen, Cappelen Damm

Pia Larsen er en av Cappelen Damms mest erfarne og kunnskapsrike redaktører. Hun brenner for barne- og ungdomslitteraturen og formidler det sterke engasjementet til forfatterne videre. Pia bryr seg i stor grad om å lage bøker som barn elsker å lese, og leter hele veien etter den gode historien som er skrevet på en gripende måte som fenger leseren fra første side. Hun er en type redaktør som gjør bøkene til en rekke av landets fremste barne- og ungdomsbokforfattere mye, mye bedre.

 

Therese Tungen, Samlaget

Therese Tungen har solid erfaring som forlagsredaktør, og er en meget dedikert og engasjert redaktør for sakprosa i Samlaget. Therese har kort fartstid i Samlaget, men har allerede markert seg som en fremragende og kvalitetsbevisst redaktør. Hun har i det siste gjort seg spesielt bemerket med serien «Norsk røyndom» som kom i 2018 – en serie korte bøker, i pamflettstørrelse, som har bidratt til samfunnsdebatten på en saklig og gjennomtenkt måte og som har fungert som utgangspunkt for å snakke om ulike former av mangfold.