Guttene leser fortsatt minst

Guttene leser fortsatt mindre enn jentene viser tall fra Ipsos' barne og ungdomsundersøkelse som er gjennomført i april 2021. Forleggerforeningen slår alarm og mener politikerne må gjøre mer.

Tall fra Ipsos’ barne- og ungdomsundersøkelse viser at gutter fortsatt leser mye mindre enn jenter, og at kjønnsforskjellene har økt. Særlig peker gutter mellom 16–19 år seg ut: 35 prosent av dem sier at de ikke leste en eneste bok i hele 2020.

Ser man hele den undersøkte aldersgruppen under ett, viser tallene at 14 prosent av barn og unge mellom 8 og 19 ikke leste bøker i 2020. 18 prosent av guttene, og 9 prosent av jentene mellom 8 og 19 år leste ingen bøker i 2020.

– Regjeringen har nå levert en barne- og ungdomskulturmeldingen uten ett eneste tiltak for å øke leselyst og leseferdighet, sier hun, og foreslår som et eksempel at skolebibliotekene bør få en egen innkjøpsordning, som sikrer et bredere og bedre tilbud til gutter, sier Heidi Austlid.

Heidi Austlid kommenterte tallene i en sak i Dagsavisen lørdag forrige uke, og fikk tilsvar i en kronikk onsdag denne uken. Heidi Austlid svarer på kritikken i en meningsartikkel som du kan lese her.