Brageprisen endrer åpen klasse

Åpen klasse i Brageprisen blir sakprosa for barn og unge de tre neste årene. Den nye priskategorien er et prøveprosjekt, og er vedtatt av Bragreprisens styre.

Åpen klasse rullerer og blir bestemt av Brageprisens styre fra år til år. Sakprosa for barn og unge er et felt i vekst og var et godt valg som åpen klasse i 2021. Dette er en viktig sjanger som fortjener oppmerksomhet.

– Man kan melde på bøker til voksne i kategoriene skjønnlitteratur og sakprosa, så nå vil vi prøve det samme for barn og unge, sier daglig leder i Brageprisen Siri Ekestad Bauge.

Lesing blant barn og unge er nedadgående, og i dagens kunnskaps- og debattklima er det viktigere enn noen gang å gi barn og unge god, kritisk sakprosa på alle alderstrinn.

– Det er et samfunnsansvar å stimulere til mer lesing blant barn og unge, og med dette håper vi å bidra til et løft for sjangeren, sier styreleder i Brageprisen Sverre Henmo.

Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) er glade for Bragestyrets avgjørelse.

– Alt som kan bidra til at flere skriver og leser sakprosa for barn og unge, er positivt. Vi er derfor veldig glade for dette prøveprosjektet, sier generalsekretær Arne Vestbø.


Brageprisen har, siden den første gang ble delt ut i 1992, etablert seg som en av Norges viktigste litterære priser. Prisen deles ut av Stiftelsen Den norske Bokprisen og har som formål å hedre gode norske forfatterskap, samt skape interesse for norsk litteratur.

Brageprisen 2022 er åpen for påmelding og opererer som vanlig med tre frister i juni, august og september.

Her finner du mer informasjon om Brageprisen