Gui Minhai vinner IPAs Prix Voltaire

Den svensk-kinesiske forleggeren Gui Minhai vinner årets Prix Voltaire, den internasjonale forleggerforeningens ytringsfrihetspris.

Gui Minhai har utvist stort mot i kampen for ytringsfriheten blant annet gjennom å publisere regimekritiske forfattere i Kina, og gjennom driften av bokhandelen Causeway Bay Bookstore. Minhai ble anhold for første gang av kinesiske myndigheter i 2015 sammen med fire andre fra forlaget Mighty Current. Etter å ha blitt løslatt i oktober i fjor, ble han tidligere i januar i år igjen arrestert av kinesiske myndigheter.

Utdelingen av årets Prix Voltaire vil finne sted under IPAs verdenskongress i New Dehli den 12. februar. Prisvinneren mottar et pengebeløp, i tillegg til at han blir hedret med et seminar på kongressen, og gjennom andre arrangementer. Oppmerksomheten vil kunne bidra til at det legges press på kinesiske myndigheter for å få Minhai løslatt.

Det er IPAs ytringsfrihetskomité, ledet av Kristenn Einarsson, som fungerer som jury for prisen.

Les pressemeldingen fra IPA her.