Programmet for første World Expression Forum er klart

Nobelprisvinnere, verdensdekkende organisasjoner og modige stemmer møtes på World Expression Forum på Lillehammer 30. og 31. mai. Nå er programmet klart.

– Når FNs spesialrapportør for ytringsfrihet, Irene Khan, innleder konferansen vil hennes gjennomgang av verdenssituasjonen vise at behovet er større enn noen gang for et forum for en bred gjennomgang av ytringsfrihetens utfordringer, sier administrerende direktør Kristenn Einarsson.

Gjennom foredrag fra verdens viktigste stemmer, panelsamtaler og workshops skal vi drøfte hvordan utfordringene best møtes.

Konfronterer propaganda og undertrykkelse

Situasjonen i Europa setter sitt preg på årets kongress. 

– Tragedien som for tiden utspiller seg i Ukraina er en påminnelse om hvor viktig ytringsfriheten er, sier programkomite- og styremedlem Aage Borchgrevink.

– Politisk propaganda, undertrykkelse og ukontrollert militarisering av samfunnet har resultert i barbarismen vi har sett i Bucha og Mariupol. Krigen må stoppe. På den første verdenskonferansen ønsker vi å konfrontere dette problemet.

Både russere, ukrainere og hviterussere er invitert til kongressen.

– For å lede samtalen har vi invitert Oleksandra Matviychuk og Svitlana Valko, som begge er fremtredende ukrainske aktivister, samt den russiske fredsprisvinneren Dmitry Muratov, og noen av de viktigste aktørene fra sivilsamfunnet som for tiden dokumenterer krigsforbrytelser og avslører usannheter, som Agnes Callamard fra Amensty International og Christo Grozev fra Bellingcat.

Falske nyheter og økt polarisering

Ytringsfrihet og teknologi blir også et viktig tema. Felicia Anthonio fra Access Now vil vise hvordan restriksjoner på tilgang til internett er et verktøy for mange regimer. Professor Vincent Pickard gjennomgår reguleringsmuligheter mens visepresident i EU-kommisjonen, Věra Jourová forteller om EU’s arbeid.

– Mer ytringsfrihet blir muliggjort gjennom ny teknologi, men den samme teknologien kan også bidra til spredning av falske nyheter og økt polarisering. De siste ukene har til fulle vist hvilke dilemmaer vi står overfor i en teknologisk tidsalder der alle kan være sin egen publisist, og der de klassiske mediene taper terreng som nyhetsformidler i mange deler av verden. Dette blir et av WEXFOs mest spennende temaer, belyst av noen av de fremste aktørene på feltet, sier Veslemøy Østrem, medlem i programkomiteen.

I to avsluttende sesjoner på tirsdag 31. mai møtes henholdsvis Nobels fredsprisvinner Maria Ressa, Helle Thorning-Schmidt, Meta Oversight Board og tidligere dansk statsminister, den norske Kultur-og likestillingsministeren Anette Trettebergstuen i samtale med Kadafi Zaman, journalist i TV2. Ressa brukte sin nobeltale til å kritisere nettopp Facebook og sosiale medier. 

Sportsvasking og ytringsfrihet

I forumets Spotlight-serie belyses temaer og situasjonen omkring i verden. Fotballpresident og mottaker av årets Fritt Ords pris, Lise Klaveness skal snakke om idrett og ytringsfrihet. Hvilket ansvar har nasjonale idrettsforbund og utøvere?

Over 200 personer vil samles på Lillehammer i dagene 30. og 31. mai, i tillegg til de mange som vil følge konferansen digitalt. 

Se programmet for WEXFO 2022